Η συνέντευξη του Δρ. Γιώργου Άστρα στο Protagonistes.com.cy

Ο Δρ Γιώργος Άστρας, είναι ειδικός Παθολόγος Ογκολόγος, ο οποίος προσφέρει τις υπηρεσίες του σε ογκολογικά θέματα σε ολόκληρη την Κύπρο.

Έχει πολύχρονη πείρα στην Ογκολογία, με πληθώρα συμμετοχών σε πολλές Ογκολογικές κλινικές δοκιμές 1ης, 2ης και 3ης φάσης στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έκπληξη ίσως να προκάλεσε η υποψηφιότητα του, στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, ως αριστίνδην, με τον συνδυασμό του Δημοκρατικού Συναγερμού. 

Ο Δρ. Άστρας, μίλησε στους « ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ», για το τι τον ώθησε σε αυτήν του την απόφαση, για τους στόχους τους, όπως και για το τι θα βελτίωνε στο ΓΕΣΥ, αν η κάλπη τον οδηγήσει και στα έδρανα της Βουλής.

-Τι ήταν αυτό που οδήγησε έναν επιτυχημένο γιατρό, Oγκολόγο, στην ανάμειξη με την πολιτική σκηνή του τόπου;

«Η ιατρική και η πολιτική έχουν την ίδια βάση. Τον Άνθρωπο. Πάντα είχα ως έγνοια και προτεραιότητα τις ανάγκες των ασθενών μου και μέσα από την εμπειρία μου ως Ογκολόγος, ζούσα μαζί τους, αυτά που τους απασχολούσαν, πέρα από τα θέματα της Υγείας. Η πολιτική για εμένα πρεσβεύει αυτό που για χρόνια έχω ως στάση ζωής και αυτό που πράττω καθημερινά μέσα από την ιδιότητα μου ως Ογκολόγος. Να βρίσκομαι «Πάντα κοντά στον Άνθρωπο». Γι’ αυτό και όταν μου προτάθηκε να συμμετέχω ως αριστίνδην υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο του Δημοκρατικού Συναγερμού, αποδέχτηκα την πρόταση».

Ποιοι είναι οι στόχοι σας;

«Ελπίδα και επιδίωξη μου, είναι να κάνουμε την Πατρίδα μας πιο Ανθρώπινη, με αξίες που θα προσφέρουν στην ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας, με πολιτικές οι οποίες θα εκσυγχρονίσουν και θα προσφέρουν ανακούφιση στους λιγότερο τυχερούς και τις ευάλωτες ομάδες.

Η δική μου υποψηφιότητα έχει μόνο ένα σκοπό: Να ακουστεί η φωνή των πολιτών όλων των στρωμάτων της κοινωνίας, των ασθενών που πάσχουν από σπάνιες ασθένειες, των καρκινοπαθών και όσων έχουν ανάγκη στήριξης. Να ακουστεί η φωνή των νέων που βρίσκονται μπροστά από τον φόβο της αβεβαιότητας του μέλλοντος τους. Να ακουστεί η φωνή των συμπολιτών μας που έχουν χάσει την πίστη τους στην πολιτική και τους πολιτικούς που είναι βαθιά ενοχλημένοι από τα φαινόμενα διαφθοράς. Επιπλέον θέλω να συμβάλω ενεργά ώστε να διαμορφωθούν οι πολιτικές που θα ανακουφίσουν τους ασθενείς, θα μειώσουν τις καθυστερήσεις στις θεραπείες και τα φάρμακα και θα αποτελέσουν τη συνέχεια και μετεξέλιξη του Γενικού Συστήματος Υγείας, σε ένα σύστημα ανθρωποκεντρικό, με διαφάνεια σε όλους τους τομείς».

Πρόσφατα έχετε ενταχθεί και στο ΓΕΣΥ. Πως το αξιολογείτε; ( όσο και το κυπριακό σύστημα Υγείας γενικότερα)

«Το ΓΕΣΥ είναι ένα μεγάλο βήμα προόδου που πραγματοποιήθηκε στην χώρα μας κι αυτό φάνηκε και στη μέχρι τώρα διαχείριση της πανδημίας. Μέσα από τη λειτουργία του, διαφάνηκαν ζητήματα που μας δείχνουν τον δρόμο για τη βελτίωση του. Οι καθυστερήσεις, η αναμονή σε λίστες για θεραπείες ή ιατρικές εξετάσεις, η δυσκολία στην πρόσβαση σε ορισμένα φάρμακα προβληματίζει τους ασθενείς αλλά και τους γιατρούς. Στην Κύπρο, έχουμε αξιόλογους και καταξιωμένους γιατρούς και επιστήμονες, γι’ αυτό και πραγματικά πιστεύω ότι έχουμε τη δυνατότητα να καταφέρουμε να έχουμε ένα από τα καλύτερα συστήματα υγείας στην Ευρώπη».

 -Τι θα θέλατε να βελτιώσετε, να αλλάξετε στο ΓΕΣΥ έτσι να είναι λειτουργικό για τον κάθε Κύπριο πολίτη; ( όσο και το κυπριακό σύστημα υγείας γενικότερα)

«Έχοντας τώρα την εμπειρία, μέσα από τη λειτουργία του ΓΕΣΥ, μπορούμε να δώσουμε λύσεις για να γίνει πιο λειτουργικό και ανθρωποκεντρικό. Πιστεύω ότι εάν επιλυθούν γραφειοκρατικά ζητήματα, εάν το Υπουργείο ακούσει περισσότερο τους ασθενείς αλλά και τους επαγγελματίες Υγείας σε κάθε κλάδο ξεχωριστά, ώστε οι ανάγκες σε κάθε τομέα να διαλευκανθούν και να αξιολογηθούν ξεχωριστά, τότε θα έχουμε άμεσα καλύτερα αποτελέσματα. Οι ασθενείς χρειάζονται άμεση πρόσβαση στις θεραπείες τους και στα ιατρικά κέντρα νοσηλείας τους για να μπορούν να έχουν εμπιστοσύνη στο σύστημα υγείας».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>